Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 164

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 167

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 170

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 173

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 176

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 178

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 180

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 202

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 206

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 224

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 225

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 227

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 49
8 cara untuk menjana pendapatan sampingan

menjana pendapatan sampinganKos sara hidup yang semakin meningkat menyebabkan orang ramai berlumba-lumba untuk menambahkan lagi sumber pendapatan mereka. Sekiranya hanya mengharapkan daripada satu sumber sahaja iaitu melalui pendapatan kerja tetap, ia mungkin tidak akan mencukupi. Jadi, bagaimanakah cara terbaik untuk anda menjana pendapatan sampingan?

(1) Mengajar- Kami yakin setiap orang dimuka bumi ini mempunyai kemahiran yang tersendiri. Adalah lebih baik sekiranya kemahiran yang anda miliki digunakan untuk mengajar orang lain dan secara tidak langsung ia juga dapat membantu anda untuk menjana pendapatan sampingan. Selain itu, anda juga boleh menjadi jurulatih atau memberi khidmat nasihat mengikut kepakaran yang dimiliki.

(2) Penulisan- Mungkin anda seorang yang suka untuk meluahkan sesuatu pendapat melalui penulisan. Pada zaman internet kini, ia lebih memudahkan anda untuk menjana pendapatan sampingan melalui hasil karya yang ditulis. Sebagai contoh, anda boleh menjananya melalui blog yang dibina sendiri ataupun menjadi penulis jemputan untuk sesebuah website.

(3) Percakapan- Sekiranya anda merasakan dengan hanya bercakap anda mampu untuk mempengaruhi orang lain, cari satu pekerjaan yang anda bebas untuk melakukannya seperti ejen menjual insuran atau sebagainya untuk menjana pendapatan sampingan.

(4) Jual barangan yang tidak digunakan- Sekiranya anda memiliki barangan yang sudah tidak dipakai, adalah lebih baik untuk menjual berbanding menyimpannya. Ia juga secara tidak langsung akan membantu anda untuk menjana pendapatan sampingan.

(5) Memasak- Memasak adalah merupakan satu kemahiran yang amat mendapat permintaan yang tinggi. Sekiranya anda mempunyai kemahiran ini, tiada masalah untuk anda menjana pendapatan sampingan jika anda bijak untuk mencari peluang.

(6) Penyewaan- Sekiranya anda memiliki banyak aset berharga yang mungkin orang lain tidak mampu untuk memilikinya, memberi khidmat sewaan adalah idea bijak untuk menambah lagi sumber pendapatan.

(7) Menawarkan perkhidmatan- Mungkin ramai yang minat untuk berkebun tetapi tidak ramai yang suka untuk menguruskannya. Tawarkan perkhidmatan yang sering mendapat permintaan daripada orang ramai.

(8) Teknologi- Sekiranya anda mempunyai kemahiran teknologi seperti membina website, mereka grafik atau sebagainya, gunakan kemahiran yang ada untuk menambah sumber pendapatan anda.

time tengah diberi tenaga ni la kita kene kerja sehabis baik ok, nanti dah tua takut tak mampu dah. gunakan peluang yang diberikan dengan sebaiknya :)

About The Author

top

nama top dipilih bukan sebab aku seorang kipas susah mati K-POP, tetapi secara kebetulan dengan nama blog ni, jadi aku memilih untuk menggunakan nama samaran top. kalau guna AKU macam tak rare (tak nak bagi alasan kalau guna nama panggilan AKU terasa agak kasar sebab jawapan yang agak cliche)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge