Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 164

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 167

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 170

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 173

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 176

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 178

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 180

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 202

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 206

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 224

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 225

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 227

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/includes/class.layout.php on line 321

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 56

Warning: Creating default object from empty value in /home/topreaso/public_html/wp-content/themes/platform/admin/class.options.metapanel.php on line 49
6 tanda anda telah dipergunakan pasangan

Setiap manusia diatas mukabumi ini sudah pasti tidak suka diri mereka untuk dipergunakan. Tetapi kadang-kadang mereka sendiri tidak menyedarinya kerana perasaan yang terlalu mendalam terhadap pasangan. Jadi untuk mengatasi masalah ini, apakah tanda-tanda yang perlu anda lihat untuk menyedari adakah diri anda sedang dipergunakan?

Terlalu mengharap sesuatu yang berbentuk materialistik- Pasangan yang menerima anda seadanya tidak akan sesekali mengharapkan sesuatu yang berbentuk materialistik semata-mata. Mereka akan menghargai setiap apa yang anda mampu berikan tanpa menilai barangan tersebut. Ini kerana , didalam perhubungan nilai sesuatu barang bukanlah menjadi keutamaan. Apa yang lebih penting adalah tentang bagaimana pasangan menunjukkan penghargaan terhadap diri anda.

Mereka tidak pernah menceritakan mengenai diri anda terhadap orang lain- Kehidupan adalah mengenai perkongsian hidup. Sekiranya kehadiran anda dalam hidup mereka tidak pernah dikongsikan bersama rakan terdekat, keluarga atau sebagainya, mungkin anda masih tidak memberi kesan dalam hidup mereka. Anda dinasihatkan untuk tidak terlalu mengharap.

Berat sebelah- Jika hanya sebelah pihak sahaja yang menerima faedah dan sebelah pihak lagi hanya perlu menanggung kesalahan, ia bukanlah dinamakan suatu perhubungan. Ini kerana perhubungan memerlukan situasi menang-menang antara kedua-dua belah pihak. Sekiranya hanya anda sahaja dipersalahkan setiap apa yang terjadi, ia adalah tanda bahawa anda sebenarnya telah digunakan.

Masa- Apabila mereka hanya mencari anda diwaktu kesusahan dan tidak pernah berkongsi kegembiraan bersama, ia juga merupakan tanda bahawa anda sedang dipergunakan. Seseorang yang betul-betul menghargai kehadiran anda sudah pasti akan berkongsi saat susah dan senang bersama.

Mereka tidak mahu diperkenalkan terhadap rakan/keluarga anda- Untuk masalah ini, mungkin ada sesetengah alasan yang kukuh boleh diterimapakai sekiranya mereka tidak mahu diri mereka dikenali terlebih dahulu. Tetapi sekiranya mereka tidak mampu memberi alasan yang kukuh mengapa mereka tidak mahu berbuat demikian, ia menunjukkan bahawa mereka sebenarnya cuba lari dari tanggungjawab yang lebih besar.

Dipukul- Adakah anda pernah dipukul oleh pasangan? Tanggungjawab hidup berpasangan adalah untuk melindungi antara satu sama lain dan bukannya untuk disakiti. Sekiranya perkara asas mereka tidak mampu lakukan, adakah anda merasakan mereka sedia untuk berkongsi hidup?

pppsssttttt…… kalau ada pendapat lain, nyatakan diruangan komen ok :)

About The Author

top

nama top dipilih bukan sebab aku seorang kipas susah mati K-POP, tetapi secara kebetulan dengan nama blog ni, jadi aku memilih untuk menggunakan nama samaran top. kalau guna AKU macam tak rare (tak nak bagi alasan kalau guna nama panggilan AKU terasa agak kasar sebab jawapan yang agak cliche)

6 Responses to 6 tanda anda telah dipergunakan pasangan

  1. Fuhpixel says:

    info yang menarik..
    terima kasih lagi atas perkongsian

  2. fizzz... says:

    nk tnya…ada la sorng awek ni..ckp kata syg kt mamat ni..tapi pnah contact ex dia..and dia yg start contact dulu dgn ex dia..siap mintak skype n nk jpe ..pastu tjuk msg kt bf dia…and dia klo marah sllu pkul2..smpai berparut tgn bf ..ap pndt korng?tapi dia ckp..dia mmg sygkn bf dia..tp cmne tu?

    • top5 says:

      bagi pndapat top5 orang macamtu belum cukup matang. Mungkin die pun sebenar tak tahu apa erti sayang. nasihat top5, lebih baik tidak terlalu meletakkan harapan yang tinggi.

  3. si gadis says:

    Salam top5,
    Sy nk tanye,
    Sy n D adalah pasangan. D selalu kurang memberi komitmen pd sy..segala apa dlm hub selalu ye sy y akn decide..cth, klu date, sy akn decide nk mkn mana/pergi mana.. D xpernah ajak sy keluar or bg suggestion..dlm telefon jgk D Kurang nk memberi respond, die seolah2 malas nk b’fikir bila sy tanye die..Dan die slalu bg jawapan ” xtaw” setiap kali sy tanye die punca knp kami bergaduh..adakah D jenis lelaki y x ikhlas pd sy n just nk pergunakan sy shj?
    P/s: sgt menhargai jika top5 dpt bls msg Ni. Tq

    • top5 says:

      first sekali top nak minta maaf sebab lambat balas mesej ni ok? sebab top sibuk dengan kerja sikit.hehe… ok, untuk masalah si gadis ni bagi pandangan top agak sukar untuk sesuatu hubungan itu kekal jika hanya hanya melibatkan satu pihak je. Nama pun hubungan kan? so dia memerlukan kerjasama antara kedua-dua belah pihak. Better si gadis cuba untuk jelaskan terlebih dahulu kepada D untuk die memahami apa yang dirasai oleh si gadis. Kalau si D betul-betul sayangkan si gadis, pasti dia akan berusaha untuk menjadi yang terbaik dalam hidup si gadis. peace….. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge