5 rahsia kesihatan disebalik tangan anda

Jari membengkak- Pasti ramai yang mengetahui sekiranya kita memakan makanan ringan yang masin atau PMS(perubahan hormon wanita terutamanya ketika keluar haid) boleh menyebabkan jari seseorang membengkak. Tetapi sekiranya jari anda membengkak dalam jangka masa yang panjang dan tidak surut, ia menunjukkan anda mungkin mengidap hipotiroidisme, yang bermaksud kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon yang secukupnya untuk tubuh anda berfungsi dengan baik. Hipotiroidisme yang tidak dirawat boleh menyebabkan keletihan, dan sekirany ia ke tahap ekstrim ia juga boleh meyebabkan jantung seseorang untuk gagal berfungsi.

Tapak tangan gatal atau kemerahan-  Ia menunjukkan bahawa anda mempunyai masalah penyakit kulit dan berkemungkinan akan menjadi lebih kronik sekiranya anda sedang stress. Untuk mencegahnya, cuba elakkan tangan anda daripada terkena bahan kimia yang berpotensi untuk menyebabkan allergik pada tangan seperti memakai sarung tangan ketika proses pembersihan atau berkebun. Jika ianya tidak membantu, kemerahan atau kegatalan mungkin berpunca daripada barang perhiasan anda seperti emas, silver, peralatan mekap dan sebagainya. Dapatkan nasihat doktor terhadap bahan kimia yang tidak bersesuaian dengan kulit anda dengan lebih lanjut.

Kuku harus berwarna putih apabila ditekan, dan kembali ke merah jambu apabila dilepaskan- Jika kuku anda tetap putih untuk lebih dari satu minit, anda mungkin mengalami anemia atau kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan keletihan atau dalam kes-kes serius, ia boleh menyebabkan masalah jantung. Untuk mengelakkan kekurangan zat besi, anda perlu memakan makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging tanpa lemak, bayam, sayur-sayuran yang berwarna hijau tua, kacang, bijirin, biji-bijian seperti kacang almond dan biji labu dan makanan yang mengandungi vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.

Jari berwarna biru atau pucat- Ia adalah sebagai tanda isyarat anda mungkin mengidap penyakit Raynaud iaitu kejang pembuluh darah yang menyempitkan aliran darah ke jari dan akan menyebabkan deria rasa anda akan terhenti untuk seketika(kebas). Ia kebiasaannya terjadi pada lima hingga sepuluh peratus daripada semua orang. Wanita adalah sasaran utama penyakit ini dan biasanya ia turut dipengaruhi oleh suhu yang sejuk atau stress. Penyakit ini tidaklah terlalu serius tetapi ianya akan menjadi serius sekiranya deria rasa anda terhenti lebih dari satu jam. Cara untuk mencegahnya adalah dengan elakkan daripada merokok, kurangkan pengambilan kafein, dapatkan senaman secara teratur untuk menguatkan jantung mengepam darah ke seluruh tubuh anda.

Perubahan warna kuku- Kuku anda mungkin berubah warna jika ianya telah rosak dan juga mungkin amaran awal terhadap penyakit diabetis (kencing manis). Sistem pertahanan tubuh pesakit diabetis lebih mudah terganggu yang akan menyebabkan bakteria lebih mudah untuk merebak. Untuk mengelakkan diabetis anda perlu mengawal pengambilan gula di dalam aktiviti harian anda. Sekiranya kuku berubah warna disebabkan kerosakan, dapatkan rawatan manicure atau produk-produk penjagaan kuku.

top

nama top dipilih bukan sebab aku seorang kipas susah mati K-POP, tetapi secara kebetulan dengan nama blog ni, jadi aku memilih untuk menggunakan nama samaran top. kalau guna AKU macam tak rare (tak nak bagi alasan kalau guna nama panggilan AKU terasa agak kasar sebab jawapan yang agak cliche)

2 thoughts on “5 rahsia kesihatan disebalik tangan anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge